Tingshuset i Hudiksvall. Foto: SVT

Rättegång om knivmord startar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt om mordet i Söderhamn i september förra året då en 17-årig man skadades svårt och en 18-åring avled. Den huvudåtalade 17-åringen förnekar brott.

Under händelsen i höstas kom två ungdomsgäng i ett bråk som urartade och slutade med att de två unga männen blev knivskurna. Den ena mannen fick ett knivhugg i magen och avled.

En 17-årig man står åtalad för mord och grov misshandel.  Ytterligare tre unga män misstänks för inblandning i mordet och misshandeln.  Två av männen misstänks för delaktighet då de enligt åklagaren hämtat kniven och fört den till den huvudmisstänkte. Åklagaren menar att de båda insett eller borde ha insett att det fanns en beaktansvärd risk att någon skulle ha dödas eller skadas av kniven.

Mordutredning efter 18-årings död

Den tredje mannen misstänks ha tagit emot kniven efter händelsen och tvättat av den och sedan grävt ned kniven i marken.

Huvudmisstänkte dök inte upp

Rättegången skulle dra i gång klockan 09.30, men försenades till 10-tiden då den huvudmisstänkte var sen till rättegången. Förseningen fortsatte ytterligare en stund eftersom det är strul med tekniken i rättssalen.

Lyckta dörrar

Den huvudåtalades advokat yrkade direkt på stängda dörrar under förhören, vilket tingsrätten godkände. Åklagaren Christer Sammens får läsa upp sina yrkanden innan åhörarna måste lämna rättsalen. Han hävdar att den huvudåtalade huggit offret i magen.

Samtliga åtalade nekar till brott. Den huvudmisstänkte uppger att han varit på platsen men att han inte mördat den avlidne och inte haft för uppsåt att döda eller skada någon.

En av de medåtalade erkänner brott mot knivlagen, men bestrider i övrigt. Han har inte insett att kniven skulle användas när han lämnade över den till den huvudmisstänkte, uppger han.

Mannen som misstänks för att ha grävt ner kniven erkänner de faktiska omständigheterna, men förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordutredning efter 18-årings död

Mer i ämnet