Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Gävleborg har den högsta smittspridningen ni landet just nu och man är mycket oroad. Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Region Gävleborg: ”Vi har landets högsta smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg har den högsta smittspridningen i landet just nu sett till antal invånare. Därför uppmanar nu Region Gävleborg invånarna till försiktighet. 

– Vi vill inte ha en likadan situation som i december, december var en mörk månad, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Gävleborg är nu inne i en tredje pandemivåg och regionen har infört ytterligare rekommendationer. Än så länge verkar rekommendationerna dock inte ha haft någon effekt. Regionen har just nu högst antal positiva coronafall i landet med 884 fall per 100 000 invånare. 

– Läget är allvarligt och nu gäller det för var och en att ta ansvar. Man måste sköta sig efter rekommendationerna, begränsa umgänget och hålla fysiskt avstånd, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Två givna förklaringar

Sett till hela perioden sedan pandemin startade så har Gävleborg också det högsta antalet döda per 100 000 invånare. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har Gävleborg haft 174 dödsfall med covid-19 per 100 000 invånare. Näst högst ligger Västernorrland med 167 fall per 100 000 invånare.

– Två givna förklaringar är ju givetvis att smittspridningen var så monumental som den var i december. Det var vi och Skåne som låg på de högsta nivåerna man sett internationellt under december. Den andra är att vi fick in smittan på våra äldreboenden, säger Johan Kaarme. 

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta mer i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet