För flera gävleborgare är miljön en viktig valfråga. Foto: SVT

Miljön en viktig fråga för gävleborgarna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan åtta i morse öppnade vallokalerna till EU-valet runt om i Sverige. Vi gav oss ut i ruskvädret för att ta tempen på valdeltagandet och få lite klarhet i varför gävleborna röstar och vilken fråga som egentligen är viktigast.

I år är drygt 217 000 gävleborgare röstberättigade och av dessa är cirka 13 400 förstagångsväljare. I år har rekordmånga svenskar valt att förtidsrösta. Valmyndigheten rapporterar att fler än 1,5 miljoner svenskar har valt att rösta innan själva valdagen. Siffran väntas bli ytterligare lite högre då förtidsrösterna rapporteras in löpande under hela dagen.

– Det har varit ganska lugnt här, säger Mikael Lind som denna förmiddag jobbar som röstmottagare. Många har valt att rösta i förtid.

EU-valet 2019

Miljön och sammanhållningen viktiga frågor

Traditionellt sett så ligger Gävleborg lågt i valdeltagandet till EU. Många valde ändå att trotsa regnet i Gävle denna söndag. Röstningslokalen var välbesökt och många hade klart för sig vilken fråga som är brinnande viktig just nu. Miljön och sammanhållningen i unionen.

– Det är väl mycket därför som jag röstar, säger Daniel Persson. Så att vi håller oss starka i EU.

– Det är min rättighet, säger Chucks Chuckman. Och jag vill göra skillnad.

Rösta i din vallokal

På valdagen kan du rösta i den vallokal du tillhör. Adressen står på ditt röstkort. Vallokalerna stänger kl. 21.00. Missa inte SVT:s valvaka som drar igång kl 20:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet