Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senaste tidens regn har orsakat extremt höga flöden i Gavleån som nu utfärdar en röd varning för området. Här forsar vattenmassorna genom Boulognerskogen i Gävle. Foto: Arvid Jansson

Röd varning vid Gavleån – extremt höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

Gavleån fortsätter känna konsekvenserna av Hans – nu har SMHI utfärdat röd varning för området i flera dagar framöver. SMHI beskriver det som flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år.

Senaste tidens regn har orsakat extremt höga flöden i Gavleån, skriver SMHI, som nu utfärdar en röd varning för området. Den röda varningen innebär mycket allvarliga konsekvenser för samhället.  

I området kring Gavleån är det risk för extremt höga strömhastigheter, och vattenflöden som bara uppstår vart 50:e år eller mer sällan. Varningen förväntas i nuläget gälla fram tills måndag den 14 augusti. 

Översvämningar i Gävleborg

Hans är inte över än 

SVT:s meterolog Tora Tomasdottir säger att ett nytt regnområde kommer dra över länet under natten till söndag. Konsekvenserna förväntas bli allvarliga. 

– Att en varning från SMHI går upp i röd nivå är mycket ovanligt, säger Tora Tomasdottir. 

Många kommuner berörda 

Sofia Rohlin, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Gävleborg, säger att det pågår en samverkan mellan berörda kommuner och SMHI.  

– Vi fortsätter följa utvecklingen och stora delar av vårat län är berört just nu. Vi försöker skapa en lägesbild över hela länet, säger hon. 

Länstyrelsen i Gävleborg uppmanar invånare i området att inte ta onödiga risker, och att det finns risk för underminering, ras och skred. Förutsättningarna kan ändras snabbt, så det är viktigt att följa utvecklingen via SMHI eller Sveriges Radio P4. Det är också viktigt att hålla kontakt med sina grannar, då de kan behöva hjälp, konstaterar Länsstyreslen. 

Detta är en röd varning

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten

Vädervarningar på röd nivå innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet.

Vad ska du göra?

Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg

Mer i ämnet