Rörbergs detaljplan ändrad trots oeniga politiker

Publicerad

På måndagen klubbades en ny detaljplan för Rörbergs flygplats i Gävle av fullmäktige. Därmed kan kommunen gå vidare med försäljning till en ännu hemlig intressent som vill etablera sig där.

Flera synpunkter har handlat om att Gävle behöver en flygplats ur säkerhetssynpunkt. Vänsterpartiet ville utreda frågan mer och Sverigedemokraterna stoppa försäljningsplanerna helt.

– Det handlar om samhällsansvar, ändrar vi detaljplanen nu då får vi aldrig tillbaka flygplatsen, säger Richard Carlsson (SD).

Trots oenigheterna kunde detaljplaneändringen ändå klubbas igenom vilket gör att marken nu får användas för energiintensiva verksamheter med inriktning på IT och kommunikation.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd, hoppas kunna ge besked om vem som vill köpa marken så snart som möjligt. Från den lokala flygklubben har det varnats för att kommunen inte har undersökt föroreningar på flygplatsen, som bland annat har använts som övningsanläggning för räddningstjänst, tillräckligt.

Det kommer inte att uppdagas stora miljöproblem om några år?

– Det finns inget som tyder på det, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer