Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska Gävle växa i framtiden. Foto: Patrik Jonsson/SVT

Så ska Gävle växa i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Gävle växer. Det konstaterar kommunalråden Jörgen Edsvik (S) och Erik Holmestig (C) då kommunens planeringsriktlinjer när det kommer till utveckling av Gävle i framtiden presenteras. Planerna räcker faktiskt ändå fram till år 2100.

– Det kommer att märkas i stadsbilden att det händer grejer, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) på den presskonferans som under torsdagen informerade media om det långsiktiga planeringen i Gävle kommun.

Och Gävle kommer att växa. På många olika sätt. År 2030 kan befolkningen växa till 120 000 personer och därmed ska 10 000 bostäder byggas i kommunen. Gävle växer också när det kommer till byggen. Enligt planeringschef Lars Wedin har 67 byggföretag visat intresse för mark eller bygge i kommunen.

Utmaningar kommer med utvecklingen

I planriktlinjerna finns dessutom planer på stora nya markområden, som Ersbo och Tolvfors. Utbyggnationen av Ostkustbanan och bygget av tågstationen Gävle Västra, för att nämna några. I framtiden väntar också en omfattande ombyggnation av Gävle Central, som trots att det är Trafikverkets ärende, kommer att påverka och spilla över på Gävle kommun.

Med detta kommer såklart stora utmaningar. Förorenad mark, för lite mark, ett gigantiskt trafikpussel, höjda vattennivåer och inte minst, ekonomi.

– Vi går från en stor småstad till en liten storstad, säger Jörgen Edsvik.

Det här är Gävle kommuns mål för ett Gävle som växer

Visa

Mer Gävle inom 5 km

Mer levande stadskärna

Mer hållbart resande

Mer mötesplatser

Mer park, hav och å

Mer blandad och jämlik stad

Mer Gävle för pengarna, innovativt och klimatsmart

Källa: Gävle kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer