Hör Veronica berätta om hur hon vågar satsa och vilka hinder hon stött på. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Veronica gick ner i tid på jobbet för att odla mat

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tjugo åren har den totala livsmedelsproduktionen i Sverige minskat. Efter ett riksdagsbeslut har alla regioner fått i uppdrag att vända på den utvecklingen. Inom tio år ska Gävleborgs produktion av livsmedel ha ökat med femtio procent.

I Hudiksvall har Hudiksvalls näringslivsbolag, HNA, tagit uppdraget på fullaste allvar och driver nu en kampanj för att få igång fler som vill försörja sig på att till exempel odla.

En av dem som redan tagit steget och vågat satsa är Veronica Flöjt från Hudiksvall. Hon odlar ekologiska grönsaker som hon säljer till privatpersoner på beställning eller i sin tillitsbutik. Hon är tacksam över den hjälp hon får från HNA för att komma igång.

– Man är ju liten och ensam. Jag sköter allt från vattning till skörd till rensning, allting. Jag har ingen som hjälper mig och det är många timmar man lägger ner. Då känns det väldigt skönt att ha dem i ryggen som stöttar, säger hon.

Just nu är Veronica tjänstledig en dag i veckan från sitt ordinarie arbete som förskolelärare, för att få igång sitt företag. Om ett par år räknar hon med att åtminstone kunna arbeta på halvtid med det här.

Hör Veronica berätta om hur hon vågade satsa och vilka hinder hon stött på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.