Hör Karin Snell på Hudiksvalls näringslivsbolag förklara varför självförsörjningsgraden måste öka och om en ny typ av gröna vågare. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Hudiksvall satsar på att fler ska bli företagsamma odlare

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av livsmedelsråvaror är viktig, men fler som vill starta företag för både odling och förädling behövs för att nå målen.

I Gävleborg ligger sex procent, 3 700 hektar, av länets arealer i träda. Mark som det har odlats på tidigare. Enligt Regionen, Länsstyrelsen och LRF i Gävleborg, som tillsammans gjort en handlingsplan för att öka självförsörjningen på livsmedel, beror det på den jordbrukspolitik som förts de senaste decennierna. Riksdagen har beslutat att ändra på det så att det ska bli fler jobb och en hållbar tillväxt inom livsmedelsproduktionen.

Hudiksvalls näringslivsbolag, HNA, satsar mycket på att nå målen och driver nu en kampanj för att klara det. Karin Snell är projketledare och bygger just nu ihop ett nätverk av olika aktörer.

– Vi hjälper dem som vill starta och har en tidig idé eller är igång. Vi har kostnadsfri rådgivning och länkar vidare till vettiga kontakter, säger hon.

Varför måste vi öka vår självförsörjandegrad? I klippet ovan förklarar Karin Snell det och berättar om en ny grupp av gröna vågare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.