Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Persson, som jobbat på Furuviksparken med schimpanserna, är bland annat kritisk till att man tvingades avliva dem. Hör henne berätta om synpunkterna i klippet. Foto: Markus Dahlberg/SVT, privat

Schimpanser avlivades efter rymning från Furuviksparken – tidigare skötaren: ”Väldigt oprofessionellt gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen rymde flera schimpanser från Furuviksparken utanför Gävle. Ing-Marie Persson, som jobbat med schimpanserna i 30 år, är starkt kritisk till hur parken hanterat rymningarna – bland annat till att tre schimpanser avlivades. Enligt Annika Troselius, Furuviksparkens informationschef, hade man dock inget val.

Den tidigare skötaren Ing-Marie Persson tycker att det är ”bedrövligt” hur parken har hanterat rymningarna.

– Det är väldigt oprofessionellt gjort. Jag tror de drabbades av panik, säger hon till SVT Gävleborg.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger parken, svarar på kritiken i en intervju med SVT Nyheter.

– Vad man ska komma ihåg är att vårt största och första fokus är att ingen människa kommer till skada och därför behöver man agera snabbt i den här händelsen, säger hon och understryker att schimpanser är starka djur.

– Sen är det oerhört tragiskt att det behövde leda till att de avlivades. Men det är ett beslut som vi tog där och då för att vi såg det som den enda utvägen och det rätta att göra, fortsätter hon.

”Enda alternativet med högriskdjur”

I en första intervju, som syns i klippet, säger Annika Troselius att djurparken inte haft bedövning till alla individer, och att utredningen får visa om avlivning var rätt väg att gå. Senare under kvällen har hon själv fått mer information, och meddelar att sövning inte varit något alternativ, med hänsyn till människor, och att de agerat enligt risk- och handlingsplanen.

– Finns det fara för mänskligt liv behöver man skjuta. Det är det enda alternativet med ett högriskdjur, säger hon.

Hör mer från informationschefen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Informationschefen för Furuviksparken: ”Tyvärr var enda utvägen att avliva schimpanserna”. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet