Securitas utreds nu för urkundsförfalskning efter att man ska ha förfalskat coronaintyg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Securitas utreds för brott efter falska coronaintyg

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att Securitas i Gävle förfalskat coronaintyg för att få komma in på byggena av Microsofts serverhallar har nu lett till att en förundersökning dragits igång, skriver GD.se. Misstanken är urkundsförfalskning. 

Det var i januari som det framkom uppgifter om att Securitas i Gävle ska ha förfalskat hälsointyg rörande corona. Vaktbolaget ska ha fyllt i ett 20-tal hälsodeklarationer med anställdas underskrifter utan att de anställda visste om det. Det var något som tidningen Transportarbetaren var först att berätta om. 

Detta är också något som SVT Gävleborg rapporterat om och i mejl till SVT beskrev Securitas händelsen som ett administrativt misstag. Enligt vaktbolaget ska man ha beslutat sig för att ta hälsouppgifter via telefon för att minska smittspridningen, och en person ska senare ha fyllt i blanketterna. 

Hanteringen kan dock vara brottslig och Åklagarmyndigheten i Gävle har därför inlett en förundersökning om misstänkt urkundsförfalskning, rapporterar GD.se. Det är Transportarbetarens uppgifter samt en anmälan som kommit in som ligger till grund för Åklagarmyndighetens beslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet