Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots den dyra historian ser Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna ljust på framtiden efter den tuffa perioden och glädjs åt de som nu kan få flytta tillbaka till sina hem. Foto: SVT

Skador för 160 miljoner efter skyfallen och husbranden i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Skyfallen som drabbade Gävleborg i augusti och sedan branden som skedde på Öster i Gävle blev en dyr historia. Gavlegårdarna räknar nu på att notan för båda händelserna kommer att landa på cirka 160 miljoner.

För att återställa huset igen på Norra Fiskargatan 1 på Öster i Gävle landar man i dag på upp mot 70 miljoner kronor. Den kommunala bostadsrättsföreningen går bland annat varje månad miste om hyresbortfallet på 325 000 i månaden som uteblir i intäkter.

Efter branden den 1 oktober drabbades 52 lägenheter. 

Cirka 90 miljoner efter skyfallen

Gavlegårdarna har också påbörjat saneringsåtgärder i många av de utrymmen som blev vattenskadade efter augustis skyfall, men fortfarande har man inget datum på när allt arbete är klart. Däremot räknar man med att kostanden kommer att landa på 90 miljoner kronor.

Pengar som delvis kommer att tas från planerade renoveringar och underhållsarbete.

– Det är tur att vi har en stor kassa som vi kan omprioritera från. Däremot har det inneburit att vi får stoppa andra projekt för att kunna hantera den här stora kostnaden, berättar Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet