Enligt skolledningen kommer åtgärderna som Arbetsmiljöverket kräver ska utföras att tas om hand till och med den 15 oktober, datumet då tidsfristen går ut. Foto: Robin Herzog/SVT

Hot och våld på skola i Järvsö – Arbetsmiljöverket inkopplade

Publicerad

En skola i Järvsö har av Arbetsmiljöverket delgivits ett föreläggande med vite på 30 000 kronor om inte åtgärder görs till och med den 15 oktober gällande hot, våld och lärares arbetsförhållanden.

– Allting är löst i den akuta fasen, säger Marcus Persson, rektor på skolan i Järvsö.

Problemen rapporterades för första gången till skolledningen av skolans lokala skyddsombud under hösten 2018. Och det var samma skyddsombud som meddelade Arbetsmiljöverket om problemen med hot och våld som bland annat ledde till att flera lärare upplevde sömnbrist och för kort återhämtningstid omkring årsskiftet.

Elever bytte skola

En lärare sjukskrevs dessutom för att hen inte orkade med. Situationen var så pass allvarlig att vissa elever hellre bytte skola än att vara kvar. Men nu sägs saker vara på bättringsvägen.

– Elevhälsan och ledningen har tagit sitt ansvar och erbjudit berörda elever hjälp. Nu är nästa steg att riskbedöma och att se till att inte hamna i gamla mönster. Och där är ledningen på god väg, säger Jeanette Östberg, lokalt skyddsombud.

En anledning till att situationen blev akut var bland annat att ledningen inte fick veta om allt som hänt, snabbt nog.

– Vi skulle behövt agera hårdare i ett tidigare läge och där har vi fått till rutiner som håller bättre än vad vi hade innan, säger Marcus Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer