Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är chockad” – Kristina Hjertberg som är rektor för anpassad skola på Gävle kommun kommenterar anklagelserna om kränkningar på en skola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Foto: SVT / Jan-Peter Eriksson

Skolbarn spändes fast vid stolar av personal

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer med anknytning till en av Gävles skolor för barn med intellektuella funktionsnedsättningar vittnar om missförhållanden. Vi träffade Kristina Hjertberg som är rektor för anpassad skola på Gävle kommun för att höra hennes kommentarer.

– Jag är chockad, det går mot allt jag tänker och tror på, säger Kristina Hjertberg som är rektor för anpassad skola inom Gävle kommun när hon får frågan hur hon reagerade på uppgifterna som framkommit om förhållandena på skolan.

Vid SVT:s besök på skolkontoret spelar vår reporter upp ett utdrag av en dold ljudinspelning från ett personalmöte på skolan där även biträdande rektor deltar. I klippet kan du bland annat höra Kristina Hjertberg reagera på innehållet.

Fick sitta på en straffbänk

SVT Gävleborg har tidigare berättat att fyra före detta anställda på en skola i Gävle för barn med intellektuella nedsättningar vittnar om missförhållanden som bland annat tog sig uttryck i hånfulla kommentarer om föräldrar och barn. De har även berättat hur barnen fick gå utan mat, låstes ute i kylan och fick sitta på en straffbänk om de bröt mot reglerna.

Hölls på plats med livrem

Dessutom tillkommer nu vittnesmål om att personal ska ha använt livrem för att hålla ett av barnen på plats.

– Det är absolut inte metoder jag stöder på något sätt, säger Kristina Hjertberg som säger sig tills nyligen varit ovetande om missförhållandena.

– Det är sju olika grundskolor där vi har anpassad grundskola. Det är inte där jag är daglig dags så min främsta information är ju via biträdande rektor.

Har startat utredning

Biträdande rektor har för egen del avböjt att ta del av ljudinspelningen från mötet. Gävle kommun har startat en utredning som ska genomföras av en extern konsult.

– Vi följer utredningen och agerar utifrån vad den kommer fram till, säger Kristina Hjertberg.

Föräldrarna till elever på skolan har informerats om utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.