I dag avgörs äppelträdets framtid

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen väntas domen komma gällande det numera kända äppelträdet i Gävle.

I över ett år har diskussionerna kring äppelträdet i Sofiaparken på Söder i Gävle pågått.

Det hela handlar om att en oenig byggnads-  och miljönämnd som sade ja till bygglov av sju radhus med tillhörande garage och ett soprum. För att kunna bygga måste det jättestora och cirka 200 år gamla äppelträdet tas bort.

Äppelträdet i Gävle

Men äppelträdet står kvar än i dag och många har engagerat sig.

Namninsamling

Förra sommaren träffade SVT Nyheter Gävleborg, då SVT Gävledala, några elever som gick på en skola i närheten av trädet. Där hade eleverna startat en namninsamling för att rädda äppelträdet.

– Man vill inte ha massor med hus så jättenära skolan, det är ett bra träd och parken också, sa Elvira Östlin till SVT då.

Varför vill man inte ha massa hus nära skolan?

– Det blir mer trafik och det finns redan hus här, det räcker, det är lagom mycket hus, man vill inte ha mera.

Tusentals namnunderskrifter har samlats in under året och inledningsvis så vaktades trädet dag och natt av frivilliga som ville skydda trädet från motorsågen. Men efter några månader slutade den bevakning.

Bygglovet har överklagats till Länsstyrelsen som i sin tur gav kommunen rätt. Naturskyddsföreningen samt två privatpersoner överklagade och nu är frågan uppe i mark- och miljödomstolen i Östersund som i dag kommer med en dom som i sin tur kommer att avgöra äppelträdets framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet