Fyra obevakade vägar passerar växlingståget på väg till Smurfit Kappa på Brynäs. Om några år finns 750 bostäder här. Foto: SVT

Transporter till företag hotas när 750 bostäder ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Snart startar bygget av Godisfabriken i Gävle. 750 lägenheter på den gamla nerlagda Läkerol-fabriken. Rakt genom området går ett järnvägsspår som är en livsnerv för företaget Smurfit Kappa. Ett spår som nu är hotat.

Varje dag går ett stort diesellok med två tre vagnar rakt igenom det här området som det snart ska byggas bostäder på. Ett växlingståg som körs av en enda person med en fjärrkontroll och passerar fyra vägkorsningar som helt saknar signaler.

Inom några år kommer tusentals människor behöva ta sig över spåren. Det bästa vore förstås att sluta köra växlingståget. Men för Smurfit Kappa och dess 110 anställda är spåret avgörande.

– Det är en väldigt bra hantering för oss att slippa ta in en massa långtradare, säger Oskar Wästlund, general manager på Smurfit Kappa i Gävle. För oss är det här spåret jätteviktigt.

Miljoner i merkostnad om spåret försvinner

Varje vardag kommer deras råmaterial till deras kartongtillverkning i järnvägsvagnarna. De färdiga produkterna körs iväg på lastbil. De skulle få flera miljoner i merkostnad om spåret försvinner.

Det är inte så att er verksamhet är hotad utan spåret?

– Vi skulle säkert hittar vägar ur det, men det skulle var ett stort avbräck och ett stort problem för oss.

”Tittar på olika lösningar”

Gävle kommun och Gavelgårdarna som äger Läkeroltomten har precis jämnat den gamla Läkerolfabriken med marken och står i startgroparna för att sätta igång det prestigefulla bygget med 750 lägenhetern, lägg till ett par hundra till på Philipssons tomten intill. Men fortfarande är det oklart hur säkerheten kring spåret ska lösas.

– Det jag kan säga är att det blir instängslat och med fållor för gångtrafikanter, vi håller på och tittar på olika lösningar, säger Jonas Davidsson, projektledare för området på Gävle kommun.

Men kommer det inte att bli en säkerhetsrisk för det boende?

– Jag ser inte den risken, Trafikverket äger spåret och de är experterna på säkerheten, vi kommer att utformade det här efter alla regler som finns.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer