Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Harrysson, avdelningschef på Gästrike vatten, berätta om vattenläckan. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Vattenläckorna i Gävle lagade – hushållen uppmanas till fortsatt sparsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen uppstod en stor vattenläcka i stadsdelen Norrtull i Gävle. Senare upptäcktes  ytterligare en läcka vid Tolvfors. På lördagsmorgonen meddelar Gästrike Vatten båda vattenläckorna är lagade och att de boende i Tolvfors ska ha fått tillbaka vattnet.

Nu pågår återställningsarbetet och de som bor i de områden som påverkats av läckorna uppmanas till fortsatt sparsamhet.

– Läget är inte längre kritiskt men vi behöver fylla reservoarerna, säger Emelia Lövgren som är kommunikatör på Gästrike Vatten.

Uppmanades till sparsamhet

Den stora vattenläckan under fredagseftermiddagen berörde Sätra, Lexe, Hagaström, Valbo och Forsbacka. Under fredagskvällen meddelade Gästrike Vatten att det fortsatt fanns vatten i vattentornet i Sätra, men att det var oklart hur länge det vattnet skulle räcka. Gästrike Vatten uppmanade därför boende i området att vara sparsamma med förbrukningen.

– Än så länge har våra kunder tryck i sina kranar för att det kommer vatten från vattentornet men tornet har en begränsad mängd vatten så därför vill vi påpeka att man ska vara sparsam med sin vattenanvändning i Sätra, sade Johanna Harrysson som är avdelningschef på Gästrike Vatten under fredagskvällen

Vatten stängdes av vid Tolvfors

På fredagskvällen meddelade Gästrike Vatten att tryckförändringar efter den stora läckan orsakat ytterligare skada på en vattenledning vid Tolvfors som ledde till att vattnet stängdes av där.

Viadukt översvämmad

På grund av läckan översvämmades viadukten vid Marielund vilket ledde till att trafiken omdirigerades.

Området som är drabbat av vattenläckan enligt gästrikevatten. Foto: Gästrikevatten

I klippet berättar Johanna Harrysson mer om situationen med vattenläckan under fredagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.