Arkivbild. Foto: TT

Stora besparingar inom skola och förskola i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas stora besparingar inom skola och förskola i Hudiksvalls kommun. Lärandeförvaltningen visar nämligen ett underskott på 24 miljoner kronor.

En tidigare prognos visade att lärarenämnden inom Hudiksvall kommun skulle gå back med över 14 miljoner kronor. Nu har dock läget förvärrats ännu mer och en ny prognos visar ett underskott på uppemot 24 miljoner kronor.

– För att komma till rätta med lärandenämndens negativa avvikelse behöver vi vidta ytterligare besparingsåtgärder, säger nämndens ordförande Gerd Olsson (S) i ett pressmeddelande.

Nya besparingar väntar

I dag beslutade därför nämnden om en rad nya besparingsåtgärder för att komma till rätta med ekonomin. Det handlar bland annat om att inte tillsätta vikarier till vakanta tjänster innan nyrekrytering och färre personal i barngrupperna.

– Det är tuffa men nödvändiga beslut, säger Gerd Olsson (S).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lärandenämndens beslut om åtgärder:

Besparingar genom återhållsamhet samt vakanshållande av lediga tjänster under tiden mellan avgång och nyrekrytering.

Färre antal medarbetare per avdelning men bibehålla mindre barngrupper

Halvering av mottagningsenheten på grund av minskat flyktingmottagande.

Uppdrag till förvaltningschef att göra en skolutvecklingsutredning för skolorna i centrala Hudiksvall för att utröna möjligheten till effektiviseringar på längre sikt.

Källa: Hudiksvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.