Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har inte fått några rapporter om bekräftad smitta i vårt län i dagsläget, men det är viktigt att de som har tamfåglar är uppmärksamma på symptom hos sina djur, säger länsveterinär Jenny Bransell vid Länsstyrelsen Gävleborg. Foto: SVT

Larmet: Stort utbrott av fågelinfluensan sprids norrut

Publicerad

Påsk innebär för många kycklingar och ägg, men våra fjäderfän har det inte lätt just nu. Delar av Sverige kämpar nämligen mot det största utbrottet någonsin av fågelinfluensan. I Gävleborg finns ännu inga bekräftade fall, men risken för smittspridning ökar när flyttfåglarna, i takt med värmens ankomst, flyger norrut.

De fall som hittills konstaterats finns i Skåne, Hallands, Kalmar, Västra Götalands och Östergötlands län. Smittan har hittats såväl bland kommersiella fjäderfäbesättningar, hobbybesättningar och vilda fåglar.

Tidsfråga innan Gävleborg kan drabbas

Nyligen hittades en död sångsvan i Heby nordväst om Uppsala. Det är det nordligaste fallet av fågelinfluensa hittills i år, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi har inte fått några rapporter om bekräftad smitta i vårt län i dagsläget, men det är viktigt att de som har tamfåglar är uppmärksamma på symptom hos sina djur. Speciellt nu när vi ser att smittan sprider sig norrut, säger länsveterinär Jenny Bransell vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Mycket smittsamt

Fågelinfluensa orsakas av ett influensavirus och är mycket smittsam mellan fåglar. Till exempel genom direktkontakt mellan vilda fåglar och tamfåglar. Smittan kan också spridas via vattendrag eller genom att avföring. I mycket sällsynta fall kan även människor infekteras.

Brist på kläckägg

Produktionsanläggningar som sysslar med fjäderfän har drabbats i årets utbrott och det har lett till brist på kläckägg både för matfågelproduktion och värphöns till äggproduktion. Ett utbrott hos Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, ledde till exempel till att omkring två miljoner värphöns avlivades.

Ha goda hygienrutiner.

Skydda dina djur från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring.

Följ Jordbruksverkets restriktioner för aktuell skyddsnivå i länet.

Det bästa skyddet är att hålla dina fjäderfän/fåglar inomhus.

Om du har hobbyhöns får de gå ut i en rastgård, men då ökar riskerna för smitta. Foder och vatten ska helst ges inomhus. I annat fall skyddat under tak i rastgården.

Var observant på sjukdomssymtom som kan vara fågelinfluensa. Vanliga sjukdomssymptom är ökad dödlighet, minskad äggproduktion, nedsatt allmäntillstånd, minskad aptit och törst samt blåaktiga missfärgningar i huden.

Upptäcker du några symptom, kontakta en veterinär omgående.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensan

Mer i ämnet