Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Lönneskog Hogstadius berättar hur äggproduktionen ser ut efter flera utbrott av fågelinfluensa runt om i Sverige. Foto: Erika Landt/SVT

Efter flera utbrott av fågelinfluensa – så blir det med äggen till påsk

Publicerad

Efter flera stora utbrott av fågelinfluensan i ett flertal län i Sverige har den potentiella äggbristen inför påsk diskuterats. Men enligt branschorganisationen Svenska ägg kommer äggen trots allt räcka till högtiden.

Utbrott av fågelinfluensa har konstaterats i länen Östergötland, Skåne, Halland, Kalmar och Västra Götaland.

Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare hos Svenska ägg, säger att det har lett till att ungefär 1,5 miljoner värpande hönor och runt 700 000 unghöns har fått avlivas på grund av utbrotten.

– Vilket gör att vi är lite oroliga framåt eftersom unghönsen ska fylla på stallarna när det blir tomt efter en hönsomgång.

Ingen äggbrist i påsk

I helgen är det påsk, en högtid som är starkt förknippad med ägg. På grund av ett flertal stora utbrott av fågelinfluensan runt om i landet så har det funnits oro kring huruvida det blir äggbrist när det är dags att handla inför högtiden.

Enligt Marie Lönneskog Hogstadius så ser man ingen risk för äggbrist nu till helgen. Däremot är man orolig för äggproduktionen tiden efter.

– Det kommer nog ta hela det här året ut innan vi är tillbaka i normal produktion, säger hon.

Hör Marie Lönneskog Hogstadius berätta mer om risken för äggbrist i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet