Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Svar på coronatest i Gävle redan i dag – personen har feber och känningar i bröstet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen gick Region Gävleborg ut med informationen att en person uppvisade symptom på att ha smittats av det omtalade coronaviruset och skulle testas. Svaret på provtagningen väntas redan i dag, fredag.

– Någon gång på eftermiddagen om allt går som det ska, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, till SVT Nyheter Gävleborg.

Den person som just nu är isolerad på infektionskliniken vid Gävle sjukhus har vistats i den hårdast corona-drabbade regionen i Kina, Wuhan.

Att tester inte gjordes redan vid hemkomsten beror på svårigheter att upptäcka smittan.

– Testet blir positivt om viruset finns i svalg eller luftvägar. Men testet är inte gjort för att upptäcka de små mängder som finns om man är smittad men viruset inte finns i svalg eller luftvägar, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Svar i dag

Personen som togs in till infektionskliniken i Gävle uppvisade lindriga symptom. Provsvar kommer sannolikt redan under fredagen.

– Det är vår utgångspunkt, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.