Foto: SVT

Sveriges äldste livstidsfånge får fortsätta sitta på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmördaren och nu 90-årige Helmer Ljus fick inte sitt straff tidsbestämt, när det prövades i dag heller. Örebro tingsrätt beslutade att avslå hans begäran och därmed blir han kvar i fängelset på obestämd tid.

1988, när Helmer Ljus var 60 år gammal dömdes han till elva års fängelse för att ha dödat en annan man med yxa i sina hemtrakter i Dellenbygden.

1999 dödade han sin granne i Ljusdal och dömdes 71 år gammal till livstids fängelse. Han har sedan dess vid flertalet tillfällen sökt om nåd och försökt få sitt straff tidsbestämt, men fått avslag varje gång.

Är gammal och sjuk

Helmer Ljus hade via sin advokat framfört att hans höga ålder och tilltagande fysiska och medicinska problem gör att han vill få sitt straff tidsbestämt. Han har dålig hörsel, diabetes, hjärtproblem och en del av hans ena lunga är bortopererad.

Han uppger att han har blivit allt vimsigare och att han redan borde vara död. Han ville därmed få en chans till ett sista stilla liv utanför murarna.

Medelhög risk för återfall

Men Örebro tingsrätt skriver i sin dom att Helmer Ljus inte har deltagit i någon behandling under sin verkställighet, varken med inriktning på det brott han är dömd för eller för sitt alkoholmissbruk.

Det står därmed klart att Helmer Ljus inte medverkat till att främja sin anpassning till samhället och att det finns en medelhög risk för att Helmer Ljus återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Hans höga ålder och fysiska status är inte tillräckligt riskreducerande faktorer för att väga upp de riskfaktorer som finns.

Aggressivt beteende

Tingsrätten bedömer också att Helmer Ljus har en personlighet med lättväckt aggressivitet och nedsatt förmåga till empati, i kombination med att han inte tillstår att han har något alkoholmissbruk, är särskilt belastande för honom.

Risk att hamna på äldreboende

Tingsrätten tar även i beaktande att det första mordet som Helmer Ljus dömdes för begicks mot en rullstolsburen man, och det andra mordet mot en rörelsehindrad och berusad man.

Det förefaller inte heller som ett orealistiskt scenario att Helmer Ljus, vid en frigivning, skulle få spendera stora delar av sin tid på ett äldreboende och att det skulle kunna vara en risk för andra försvarslösa personer som bor där.

Helmer Ljus är placerad på en sluten anstalt med högsta säkerhetsklass och där det finns en särskild avdelning för intagna med omvårdnadsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.