Lättnad på tidningarna i Gävle efter ägarbyte

Publicerad

Det blir Sveriges största mediekoncern Bonniers som köper Mittmedia – och därmed räddar Gefle Dagblads och Arbetarbladets fortsatta existens. Och även om Bonniers exakta planer för Mittmedia inte är kända så var det en försiktig optimism som präglade reaktionerna på tidningarnas redaktioner i Gävle.

– Först och främst är vi glada över att det blev en affär, säger Johanna Hejdenberg, facklig representant.

Beskedet om det var norska koncernen Polaris eller svenska Bonniers som hade avgått med segern i budgivningen om att köpa det krisdrabbade Mittmedia skulle ha kommit vid 13-tiden men sköts upp.

Det värsta perspektivet för Mittmedia var att det inte skulle bli någon affär överhuvudtaget. Utan kapitaltillskott hotades Mittmedia av akuta likviditetsproblem och i värsta fall svårigheter att betala ut löner till de anställda.

Mittmedia

Lättnad efter besked

Desto större var lättnaden när det försenade beskedet kom. Bonnier köper Mittmedia och åtar sig även, enligt branschmedier, att garantera Mittmedias ekonomi fram till dess att Konkurrensverket har godkänt övertagandet.

– Vi ser väldigt positivt på det. Och hoppas och tror att lokaltidningsjournalistiken nu är säkrad. Men vi vill också sätta oss ned med Bonniers för att få veta närmare vad de vill med oss, säger Johanna Hejdenberg, ordförande för den fackliga organisationen SJF:s klubbar inom Mittmedia.

”Långsiktig lösning”

Den redaktionella utvecklingschefen för samtliga 28 lokaltidningar inom Mittmedias utgivningsområde, Carl-Johan Bergman, såg även han positivt på affären.

– Jag är glad. Bonniers är en erfaren publicist med lång tradition av att ge ut dagstidningar. Det var jätteskönt att kunna meddela våra anställda att vi har en långsiktig lösning, säger han till SVT Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet