Foto: Johan Nilsson/TT

Många grova brott i Gävleborg – så här ska de förebyggas

Publicerad

Med onsdagens knivdåd i Gävle, flera bilbränder och grova brott som inträffat i länet på sistone är det högst relevant att jobba brottsförebyggande. Och det var just lokalt brottsförebyggande arbete som lyftes när Länsstyrelsen samlade viktiga aktörer från hela länet i Bollnäs på onsdagen.

På plats var flera lokala politiker, förvaltningschefer, kommunpoliser och kommunernas brottsförebyggande samordnare. Samtalen berörde bland annat styrkorna i länet, syftet med den lokala BRÅ-organisationen, medborgarlöften och samverkansöverenskommelser.

– En av de bästa metoderna polisen har är att vi kommer uniformerade och kliver ur bilen och visar oss. Då ökar den upplevda tryggheten. Det är en enkel metod som vi har med i vårt medborgarlöfte, säger polisen Helena Sundberg.

BRÅ på plats

Linda Lindblom från BRÅ, brottsförebyggande rådet, var en av föreläsarna som presenterade det nationella brottsförebyggande programmet ”Tillsammans mot brott”.

Låg prioritet

Programmet syftar till att skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället.

– Brottsförebyggande arbete har tyvärr ofta en låg prioritet inom många verksamheter. Det beror dels på resursbrist, dels på att styrningen inte är så tydlig. Jag tror också att det beror på att kunskapen inte är tillräckligt hög, säger Linda Lindblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer