Tolkar söker hjälp – här förklaras vem som ska erbjuda samtalsstöd. Foto: Robin Herzog/SVT

Tolkar inom rättsväsendet söker psykologisk hjälp

Publicerad

Tolkar som närvarar på rättegångar och förhör anser att de behöver prata med psykologer eller kuratorer för att bearbeta sådant som de sett, hört och tolkat på arbetstid. Men tolkarna upplever att det inte finns någon hjälp att få genom jobbet.

– Vi går omkring som ensamvargar och bär på tunga saker, säger Margit Neagoe som varit aktiv tolk de senaste 30 åren.

Redan 2013 trädde ett statligt ramavtal i kraft som sa att landets tolkförmedlingar som slussar ut de allra flesta tolkar till exempelvis domstolar, ska erbjuda psykologisk hjälp till tolkarna vid känsliga rättsfall. Och i februari i år tecknades ett nytt ramavtal.

– Det är samma krav i det här avtalet som i förra avtalet, förmedlingarna har en skyldighet att erbjuda den här hjälpen, säger Therese Klaar, chef för enheten för upphandling av varor och tjänster på Statens inköpscentral.

Lösning som förvånar

Där med torde problemet vara löst. Men när SVT ringer upp Margit Neagoe kommer det som en nyhet för henne att förmedlingarna har den skyldigheten.

– Ingen förmedling har sagt något om det till varken mig eller någon av mina kollegor. Det här är inte känt och då läser jag ändå informationsbreven som vi tolkar får från förmedlingarna med jämna mellanrum, säger Margit Neagoe.

Inga kommentarer från förmedling

SVT ringer till tolkförmedlingen Hero Tolk AB som vunnit upphandlingen i Gävleborgs län och där med är tolkförmedlingen som främst ska användas av länets samtliga domstolar. Det blir totalt tre dagars ringande förrän VD:n Carima Ramteen svarar. Vi frågar om tolkarna som de förmedlar till rättsväsendet erbjuds psykologisk hjälp.

– Inga kommentarer, vi väljer att inte uttala oss alls. Det är sekretess på allt sånt som försiggår inom förmedlingen, säger Carima Ramteen.

När SVT samma dag begär att få en skriftlig förklaring till varför det är sekretess på sådant som pågår inom tolkförmedlingen, ges inte något svar.

Domstol skickar signal

Det är i tillfällen där en domstolshandläggare som bereder ett mål anser att målet är av extra stark karaktär som en signal skickas från domstol till tolk eller tolkförmedlare om att samtalsstöd kan vara relevant för tolkens del.

För tolkförmedlingar som inte erbjuder tolkar den psykologiska hjälp som de har rätt till i samband med känsliga och svåra fall väntar viteskrav. Men Statens inköpscentral agerar i första hand genom att upprätta en dialog med förmedlingen.

Ingen revision hittills

Hittills har statens inköpscentral inte hunnit utföra någon revision gällande det nya statliga ramavtalet som trädde i kraft den 1 februari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.