Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafiken på Fältskärsleden och Islandsbron i Gävle kommer att öka med 30 procent till 32 000 fordon per dag om inget görs. Samhällsplanerare Harald Knutsen kommunalråd Jörgen Edsvik (S) är överens om att en lösning måste tas fram fort. Foto: SVT

Trafikinfarkt att vänta om inte Fältskärsleden i Gävle byggs om

Uppdaterad
Publicerad
På Fältskärsleden i Gävle passerar 24 000 bilar per dygn. Om ingenting görs kommer det snart att vara 32 000 vilket skulle innebära stora stopp morgon och kväll. Därför utreder man nu möjligheten att bygga en ny bro över Gavleån vid gasklockorna på Brynäs.

– Det börjar redan i dag att vara tjockt med trafik här, framför allt på morgnar och kvällar. Fram mot 2030 kommer vi att ha problem om vi inte gör någonting, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare i Gävle kommun.

Bara några hundra meter från Fältskärleden planerar man för 750 bostäder på den gamla Läkeroltomten där man precis börjat sätta spaden i marken. Samtidigt växer Gävle strand och fler kommer att behöva köra över Islandsbron som är den riktigt svaga punkten.

Hur akut problem är det här?

– Det beror lite på hur fort bostadsbyggandet går. Men inom ett par år måste vi hitta nya lösningar på trafiksystemet när Gävle växer, annars blir det problem, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd.

Ny bro över Gavleån

En lösning att få bort trafiken från Fältskärsleden är att leda den över Alderholmsbron och att bygga en bro till.

– Vi håller på och tittar på att bygga ytterligare en bro ungefär vid Redargatan längst ut på Gävle Strand över Gavleån och leda trafiken ut över Näringen, säger Harald Knutsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trafikpusslet i Gävle

Mer i ämnet