Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har under veckan genomfört extra kontroller av yrkestrafik. Trafikpolis Ingvar Schön tycker det har sett hyfsat ut. Foto: Emma Åhlström/SVT

Trafikpolisens kontroller ger resultat – ”En utländsk förare som kört på tok för mycket”

Publicerad

Vid E4 utanför Gävle har trafikpolisen under veckan haft extra kontroller av yrkestrafik. Fordonens skick och förarnas kör- och vilotider har prioriterats, men också att få tag på utländska transportföretag och förare som inte följer regelverket.

– Vi har sett fall av olaga cabotage, säger Ingvar Schön, trafikpolis vid Region mitt och fortsätter.

– I tisdags hade vi en förare som hade kört 16-17 turer på två veckor, det är på tok för mycket.

Hur har det annars sett ut på vägarna?

– När det kommer till hastigheterna ser det hyfsat ut och likaså kör- och vilotider. Det är någon minut här och där och det kan jag acceptera.

Liknande kontroller som genomfört i Gävle har också skett i andra delar av Sverige och i Europa. Det är en del av det stora förebyggande arbetet med trafiksäkerhet, men alltså också att komma åt företag och förare som struntar i att följa reglerna.

”Mer kontroller behövs”

Det råder dock ingen tvekan om att kontrollerna behövs.

– Jag tycker det är jättebra att polisen gör kontroller, men det behövs nog göras oftare och inte bara koncentrerat på en vecka som nu, säger yrkeschauffören Rickard Fogel.

– Det finns de som fuskar, både om man ser till kör- och vilotider och de internationella reglerna. Vi har blivit färre trafikpoliser över hela landet under många år. Det blir svårt för oss att hinna med, men det behövs fler kontroller, säger Ingvar Schön.

Vad är regelverket cabotage?

Visa

Cabotage innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.

Bryter företaget mot regelverket, handlar det om olaga cabotage och innebär i normalfallet en sanktionsavgift.

Det fastställda beloppet för sanktionsavgiften är 40 000 kronor.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer