Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var stort intresse för att delta i föreningen för myggbekämpnings möte i Gysinge. Men enbart fem av de 54 inbjudna riksdagsledamöterna var på plats. Foto: Johan Nilsson TT-bild / SVT

Trångt på myggmöte i Gysinge: ”Saknas medel till myggkampen”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hade den nationella Föreningen för myggbekämpning kallat till möte i Gysinge. Med erfarenhet av förra årets situation i Nedre Dalälvsområdet anser föreningen läget bekymmersamt eftersom det i nuläget saknas tillräckliga resurser för bekämpningen.

– Vad jag förstår tog medlet slut och sen blev det jätte, jättemycket mygg så man fick springa från bilen till huset, säger Kerstin Blom som bor i Möklinta i Sala kommun och var en av alla som deltog i lördagens möte.

Fem riksdagsledamöter på plats

Förutom allmänhet och lokala politiker var enligt arrangören 54 riksdagsledamöter med anknytning till det myggdrabbade området liksom miljöministern inbjudna. Bland de femriksdagsledamöter som var på plats fanns Anders W Jonsson (C) från Hedesunda:

Behövs långsiktig lösning

– Man måste hitta en långsiktig lösning på det här så det inte är den här paniken varje vår och oron i bygden om man ska kunna bo kvar.

Anders W Jonsson var även kritisk till att regeringens vårändringsbudget saknade extra pengar till myggbekämpning.

Saknas resurser för bekämpning

I nuläget finns ett lager av bekämpningsmedlet som räcker till en första bekämpningsomgång i vår. Dessutom finns ett permanent statligt anslag på 5,4 miljoner kronor avsatt. Men det räcker inte enligt myggbekämparna.

– Vi kan bekämpa ungefär 6 700 hektar under vårfloden men sedan finns det varken medel eller pengar. Och blir det som i fjol med en himla massa översvämningar så kan vi inte göra något mer, säger Martina Schäfer som är bekämpningsledare på Biologisk myggkontroll som hör till Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, Nedab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.