Det är tre gånger så många positiva coronafall i Gälve just nu jämfört med i hela Hälsingland. Foto: TT

Tre gånger fler coronafall i Gävle jämfört med hela Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg är inne i en tredje pandemivåg och för tillfället är det tre gånger fler coronafall i Gävle kommun jämfört med i hela Hälsingland. Trycket märks även av på sjukvården. Under onsdagen låg 51 patienter på sjukhus i länet varav 43 på Gävle sjukhus. 

Det kan jämföras med fyra coronapatienter vardera på Bollnäs och Hudiksvalls sjukhus. Totalt låg även 12 patienter på intensivvårdsavdelningen, IVA, varav nio på Gävle sjukhus och tre i Hudiksvall. 

– Vi har i princip samma covidbelasting nu som när det toppade under första vågen, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. 

Coronaviruset i Gävleborg

”Man behöver hålla avståndet”

Tittar man tillbaka under en veckas tid, sedan måndagen räknat, registrerades 785 positiva coronafall i Gävle kommun. I hela Hälsingland registrerades 210 positiva svar, enligt regionens egen statistik. Den trenden skiljer sig från den andra vågen då det var Hälsingland som drabbades värst. Under den första vågen var det Gästrikland som tog den största smällen. 

– De som inte har förstått allvaret behöver göra det nu. Man behöver hålla avståndet och man behöver begränsa umgänget, säger Johan Kaarme. 

Totalt har även 500 personer med covid-19 avlidit i Gävleborg sedan pandemin startade och 23 523 positiva provsvar registrerats.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta mer om läget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet