Två kvinnor och en skylt som hänvisar till akut- och förlossningsavdelningen på Gävle sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder delade meningar om kontinuitetsersättningen som sjuksköterskorna inom Region Gävleborg ska få ut för att stanna kvar på samma arbetsplats. Foto: Julia Frost-Nylén

Tusenlappar ska få sjuksköterskor att jobba kvar i Region Gävleborg

Publicerad

Nu får 600 av Region Gävleborgs sjuksköterskor mer pengar på kontot varje månad. Det är den så kallade kontinuitetsersättningen som införts och både fått ris och ros av vårdförbundets medlemmar.

Ersättningen ska uppmuntra vårdpersonal att stanna på sin arbetsplats under en längre tid. Nu kommer ersättningen gå till sjuksköterskor inom länets dygnet runt-verksamheter, som förlossningen och akuten.

Ska minska hyrbehovet

Stannar du två år, får du 2 000 kronor mer på kontot i månaden. Stannar du tre år, blir det 3 000 kronor mer i månaden.

– Vi ser liksom hela vårdsverige att det inte går att bygga vården på hyrpersonal, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ersättningen är ett led i arbetet att minska kostnaden för hyrpersonal inom vården i Gävleborgs län och göra det attraktivt att arbeta i regionen. Första halvåret i år ökade den med 39 procent jämfört med samma period förra året.

Sedan tidigare har Region Gävleborg beslutat att minska beroendet av hyrpersonal i kategorin allmänsjuksköterskor, från 14 procent, ner till 2 procent till slutet av nästa år. 

Vårdförbundet kritiskt: Finns andra sätt

Vårdförbundet i Gävleborg har varit kritiska till ersättningen ända sedan de fick information om den. Till en början skulle bara allmänsjuksköterskor omfattas av ersättningen men nu kommer även specialistsjuksköterskorna på enheterna att omfattas.

– Vi såg att det fanns andra lösningar och andra incitament som man hade kunnat lägga pengarna på, som OB-ersättningarna, säger Anna Bergström, avdelningsordförande i Vårdförbundet Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.