Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiet har vänt i frågan om vindkraftsparken utposten 1 Foto: TT/Sveriges riksdagVisa alla (2)
Visa alla (2)

V byter sida – planerna på vindkraftsparken Utposten 1 stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Etableringen av vindkraftsparken Utposten 1 tog idag en oväntad vändning då Vänsterpartiet byter sida och motsätter sig planerna. Kommunstyrelsens förslag blir därmed att Gävle kommun ska använda sitt veto mot att planerna blir av.

Liberalerna tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sedan tidigare varit negativa till att vindkraftparkerna längs kusten vid Iggön blir av.

– Vi har kommit fram till att vi vill bevara och se till att det blir bättre fart på det lokala fiskeriet, vilket det också finns ett riksintresse för, säger Owe Hellberg (V), ersättare i kommunstyrelsen.

Varför har ni  inte tänkt så här innan?

– Ibland får man välja vad man sätter i det främsta rummet, och vi är för en utbyggnad av vindkraften. Det finns några utpekade områden  i närheten på öppet vatten och där vill vi att det ska byggas,säger Owe Hellberg (V).

Beslut i frågan ska nu fattas i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet