Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De ger fika, kan hålla en hand men också fylla på förråden så vårdpersonal har det material de behöver, säger Susanne Andersson, enhetschef på akuten. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

”Outbildad” personal stöttar upp på akuten på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

IVO fortsätter sin tillsyn på Gävle sjukhus då de inte lyckats lösa problemen med vårdplatser och de patientsäkerhetsbrister som följer.

Även bemanningen har varit en punkt i IVO:s tillsyn.

”Kan hålla en hand”

På akuten i Gävle har man börjat med vårdnära service – personal som inte är vårdutbildad men som ska hjälpa vårdpersonalen i den delen av arbetet som inte kräver vårdutbildning.

– De ger fika, kan hålla en hand men också fylla på förråden så vårdpersonal har det material de behöver, säger Susanne Andersson, enhetschef på akuten.

Ny vårdavdelning öppnar vid årsskiftet

IVO har i sin uppföljning av tillsynen pekat på bristen på disponibla vårdplatser och att läget är ungefär detsamma som hösten 2022, när de började tillsynen.

Det är tänkt att en ny vårdavdelning som är planerat att rymma åtta vårdplatser ska kunna öppna till årsskiftet.

– Det betyder att vi avlastar våra andra avdelningar, säger Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Gävleborg.

På den medicinska akutavdelningen har de anställts mycket ny personal och Martin Andersson säger att sjukhuset har mer personal nu än förra året men att det är svårt att lösa bristen på personal.

– Det är inga frågor vi kan lösa på en gång, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.