Två specialistsjuksköterskor på Barnmottagningen i Hudiksvall. Foto: Cissi Eriksson Granér

Vårdpersonalens nödrop – kräver åtgärder från ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor på Förlossningen i Hudiksvall kräver att ledningen avgår efter försämrade arbetsförhållanden. Men missnöjet är större än så på Hudiksvalls sjukhus. Personalen på Barnmottagningen och avdelningen har också fått nog.

Som SVT Nyheter Gävleborg tidigare berättat så är missnöjet stort bland personalen på Förlossningen i Hudiksvall.

På Barnmottagningen i Hudiksvall saknas flera sjuksköterskor och läkare, lika så är det på barnavdelningen. Det har tärt länge på personalen som menar att de går på sommarbemanning året runt. Via ett brev har de slagit larm till Regionen om att de nått gränsen av vad de klarar av.

– När sommaren kommer och man måste sträcka sig det där lilla extra som man alltid måste göra när det är sommarsemestrar så kan vi inte, vi går av. Som vi skrev i brevet, vi är inga daggmaskar som blir till två enheter om man drar i oss för långt. Utan vi dör en smula och det tar tid att laga. Varje person som slutar för att arbetsmiljön inte är bra eller måste vara sjukskrivna är en stor ekonomisk förlust och en kompetensförlust utan dess like, säger specialistsjuksköterskan Charlotte Pålsson som jobbar på Barnmottagningen.

Mycket extrajobb

– Det händer att man har jobbat natt och knappt kommit hem så har man ett sms där de frågar om man kan komma och jobba igen på eftermiddagen. Kortfrånvaron kan de inte lösa som man kan när vi är bemannade som vi ska. Som det är nu går inte det, vi jobbar dubbelpass, vi jobbar extra och vi går in på lediga dagar för att det inte ska drabba patienterna, säger Karin Styf, specialistsjuksköterska på Barnavdelningen.

Klagar i ett brev till ledningen

I brevet skriver de bland annat att det inte finns en enda ledig tid inom en månad trots att det finns patienter som behöver återkommande besök och nya remisser rasar in. Personalen tycker sig ha en lösning på hur de ska få sökanden till de vakanta tjänsterna.

– Högre löner är framförallt något som lockar. När vi jobbar nätter har vi ett bra avtal som ger oss 100 procents lön när vi jobbar 75 procent. Det skulle vara attraktivt även på de andra skiften. Heltidslönen behöver också bli högre.

Personalen menar att organisationen skulle vinna i långa loppet om man skulle satsa mer pengar på personalen.

– Det är mycket enkelt om de vill ordna en attraktiv arbetsplats och det kostar, men man vinner mycket på det. Har man en attraktiv arbetsplats dit människor vill gå och jobba, där det är en bra arbetsmiljö, där människor blir sedda och orkar utföra sina sysslor eller kan bli sjuka för att det finns tillräckligt med personal så går det ändå. Men idag är det inte så.

Läs brevet i sin helhet

Ang. professionalism, ansvar, respekt, ödmjukhet, öppenhet och ärlighet

Vi tänker att vi måste ha misslyckats i vår kommunikation. Det måste vara så att chefer högre upp i regionledningen inte känner till att vi har det svårt. För hade ni vetat så tror vi att ni hade gjort något. Visst är det så? Vi har svårt att föreställa oss att ni, om ni visste, helt sonika skulle strunta i det. Så nu till saken. Så här ser situationen ut. 

Vi är för få i befintlig personalgrupp för att uppfylla befolkningens önskemål, för få för de uppgifter som ständigt läggs på oss och utan att något tas bort. Vi har kollegor som arbetar 100 % men som ändå får sms till sina privata mobiler flera gånger under en ledig helg. Då ska det tilläggas att de inte har någon extra peng för att vara i beredskap och inte heller har tjänstemobil. Vi går på ”sommarbemanning” även fast det är höst, vinter och vår. Hur ska vi då kunna klara en sommar då många boende i Sverige vill och behöver ha semester?

Vid årsskiftet stängdes Barn- och ungdomsmottagningen i Bollnäs. Då försvann två mycket erfarna specialistsjuksköterskor och två barnläkare av rang. Dessa har inte blivit ersatta. På en personalgrupp bestående av sju specialistsjuksköterskor inom barn- och ungdomsmedicin samt flertalet extra utbildningar med en sammanlagd erfarenhet av barnsjukvård på över två hundra år gör vi allt vi kan för att hinna med allt för vår gemensamma patient. Likt förbaskat har vi 65 remisser med nybesök som ska få en tid inom två månader enligt den garanti som Region Gävleborg står bakom. Vi har inga, absolut inga, lediga tider till någon läkare inom en månad. Till detta hör även att vi har väntelistor med alla de återbesök som även de ska pressas in under samma tid. Detta är något som påverkar vår arbetsmiljö och det gäller samtliga yrkeskategorier. Tillsammans med detta så handlar alla arbetsplatsträffar om hur sommaren ska bli. Öppet eller stängt, ändrad arbetstid eller inte. Vi är inte rädda för förändringar så länge de leder till något gott. 

Det pratas lite vitt och brett om att det är svårt att få tag i folk. Men är det verkligen så? Att försöka lösa situationer akut genom att ta in hyrpersonal

är mycket kortsiktigt, men ibland nödvändigt för att skona befintlig personal, och att tillsätta olika grupper och projekt för att försöka rekrytera personal är slöseri med pengar. 

Vårt förslag är enkelt, troligen så pass enkelt att det inte kan tas på allvar. 

Det behövs inga utredningar, det behövs inga konsulter och det behövs inga annonser eller informationsträffar med tema rekrytering. Det enda som behövs är att ni värnar om den personal som redan finns. Om befintlig personal har det bra så kommer rekryteringen lösas av sig själv. För alla vill vara på en arbetsplats där man känner sig sedd, kan utföra sitt uppdrag och få betalt för det man gör. Ni kan inte dra i oss längre. Om ni gör det går vi av och vi är inte daggmaskar som plötsligt blir två. Vi dör en smula och tar tid att laga. 

Vi vet inte vem vi ska skylla på, förutom oss själva och vår tidigare uppenbarligt dåliga kommunikation. Det kan även vara HR, dåliga beslut från högre chefer och en usel personalpolitik. Varför är det så många som slutar, varför blir vi av med kollegor? Vi vet svaret och nu hoppas vi att detta brev hjälper er att förstå så ni kan hjälpa oss. Varje person som säger upp sig är ett dyrt misslyckande. Vi gör vårt bästa varje dag, livs levande, i glädje och sorg, i barns svåra sjukdom och föräldrars oro så är vi här.

Vi får ofta höra ”det här måste ni lösa, det här måste ni klara av”. Nu får ni ”bollen” tillbaka. Det här måste ni lösa, det här måste ni klara av.

I all välmening,

Specialistsjuksköterskor samt undersköterska, fysioterapeut, medicinska sekreterare och läkare på Barn- och ungdomsmottagningen i Hudiksvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.