Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Kevin Stenberg och Fresia Montenegro tycker att sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Gävle ger de rätt kunskap inför framtida arbete Foto: Neda Ameli/SVT

Sjuksköterskestudenten Kevin: ”Utbildningen ger rätt förutsättningar för att motverka rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på flera vårdutbildningar i landet kritiserar nu, via upprop och debatter på sociala medier, sina skolor för att vara för inriktade på vit hud. Men sjuksköterskestudenterna Kevin Stenberg och Fresia Montenegro här på Högskolan i Gävle tycker att deras studier ger bra kunskaper för en jämlik vård framöver.

– Jag tycker absolut att vi har bra förutsättningar i utbildningen till att lära oss om kultur överlag, men just rasism pratar vi inte om, säger Kevin Stenberg, sjuksköterskestudent på Högskolan i Gävle.

Kritik mot utbildningar

Via olika sociala forum har studerande till olika vårdyrken kritiserat utbildningar i Sverige för att fokuset ligger på vit hy. Exempelvis är dockorna de arbetar med vita. Fresia Montenegro ser inte hur det skulle kunna tolkas som rasism.

– Jag tror absolut att det är en kostnadsfråga. Hade man råd att köpa dockor i alla möjliga färger, så hade man gjort det, säger hon.

Har utsatts för rasism tidigare

Både Kevin och Fresia har tidigare utsatts för rasism när de arbetet inom vården.

–  Den ena patienten säger till sin vännina: ”Titta sådana där har vi uppe där jag bor också” och pekar på mig. Jag blev inte ledsen. Det här är ju patienter och utifrån min profession så ska jag hjälpa alla, oavsett vad de har för åsikt och värderingar, säger Kevin Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet