Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt Foto: Janerik Henriksson/TT

Åtalad hålls utanför rättssalen: ”Är oroliga för kvinnans säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åriga kvinna som tillsammans med fem andra personer står åtalad för människorov och mord, kan inte garanteras säkerhet i rättssalen. Hon kommer därför att medverka via videolänk från häktet i Gävle.

Det är åklagarna från internationella åklagarkammaren, Tora Holst och Elisabeth Hermanrud som tagit initiativet till att kvinnan inte skall vara i samma rättssal som sina medåtalade. Bland annat två bröder och en ex-make.

Kvinnan än en av sammanlagt nio åtalade i målet där en 23-årig man fördes bort med våld från en parkering i Gävle, förra våren, och sedan hittades mördad i ett vattendrag utanför Sundsvall.

Hedersrelaterade brott

Enligt åtalet rör det sig om ett hedersrelaterat brott, utlöst av ett förhållande mellan den åtalade kvinnan och den mördade 23-åringen

– Vi är oroliga för henne säkerhet, helt enkelt, säger åklagare Tora Holst till SVT Nyheter Gävleborg.

Är ni alltså oroliga över att hon skulle kunna bli attackerad av sina medåtalade?

– Jag vill inte gå in på det. Jag nöjer mig med att konstatera att vi föreslagit att hon skall följa rättegången på videolänk från häktet i Gävle, av säkerhetsskäl.

Detta trots att rättegången hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt?

– Ja.

Försvaret går med på förslaget

Lars Ståhlberg är den 23-åriga kvinnans försvarare, och han menar att man från hans och hans klients sida tyckte att det var ett bra förslag, när åklagarna föreslog att hon skulle stanna i Gävle under merparten av rättegången

– Det blir såklart bättre för min klient att få vara kvar i den miljö som hon vistats i nu, i närmare ett år. Sen är hon ju också i en utsatt situation, så vi hade inget emot åklagarnas önskan om att stanna i Gävle.

Förhöret hålls i rättssalen

Undantaget blir dock när det är dags för förhör av kvinna. De förhören kommer att hålla på plats i Stockholms tingsrätt. Hur man då ska arbeta med säkerhetsfrågorna kring kvinnan är ännu inte bestämt.

Även kvinnans ex-make kommer att delta via en videolänk. Men i det fallet är det på försvarets begäran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet