Foto: TT.

Vi vill att MTH-rektorn ska få komma till tals och ge sitt bästa svar

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Eleverna flyr från friskolan MTH-utbildning i Hudiksvall. När SVT söker svar möts vi av tystnad. Här förklarar SVT Nyheter Gävleborgs ansvariga utgivare varför det är ett problem.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Vid höstterminens start har skolan tappat en tredjedel av eleverna jämfört med vårterminen. Samtidigt har Skolinspektionen MTH under lupp. Efter en kontroll 2018 riktade inspektionen svidande kritik mot skolan. De pekade bland annat på brister i betygsättningen och uteblivna utredningar för barn med behov av extra stöd. I förra veckan var Skolinspektionen där på återbesök och för fortsatt utredning av skolan.

I flera veckor har SVT:s reporter sökt skolans rektor Johanna Örnehag. Först för att få underlag på hur många elever som lämnat skolan och senare för att kunna ställa frågor om det stora elevtappet. Reportern har sökt henne på telefon och fått löfte av rektorn att hon skulle återkomma. Men sedan tystnad. Reportern har sökt henne på mejl och inte fått svar.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Inte hennes bild av läget

Till slut åkte ett reporterteam till MTH för att söka henne där. Trots att Johanna Örnehag var på plats på skolan kom hon inte ut och svarade på några frågor.

Det här är problematiskt. Både för rektor Johanna Örnehag och för oss. Och inte minst för eleverna och föräldrarna som har sina barn på skolan, som inte får hennes bild av läget när de tar del av SVT:s publicering.

Alla seriösa medier vill alltid att alla sidor ska komma till tals i en publicering. Det är extra viktigt att en person som kritiseras i en publicering ska kunna ge sin bild av det hela och komma med sina bästa svar på kritiken.

Vi gör alltid allt vi kan för att nå personen och ge personen en rimlig tid att hinna svara.

I det här fallet har Johanna Örnehag känt till i flera veckor att vi vill prata med henne och vi har varit transparenta med att vi tänker berätta om det stora elevtappet på skolan och att vi vill ha hennes syn på saken.

I stället väljer Johanna Örnehag att göra sig oanträffbar.

Även om vi alltid vill låta alla berörda komma till tals i alla publiceringar kommer vi inte att stoppa en publicering för att någon medvetet väljer att hålla sig undan. Att gömma sig fungerar helt enkelt inte.

Till slut, när vi sökt någon tillräckligt länge och vi anser att personen fått en rimlig tid på sig att svara, publicerar vi ändå. Som i det här fallet med MTH-utbildning.

Det är inte det bästa för någon. Men det är så det fungerar.

Vi fortsätter att söka Johanna Örnehag, än så länge utan framgång. I stället väljer hon att prata med tidningen Hela Hälsingland, efter att SVT Gävleborg publicerat nyheten om skolan. Där tillbakavisar hon all kritik.

Vår förhoppning är att hon ska välja att även svara på våra frågor.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet