Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl Hylander från OX2 tror inte vindkraftverken kommer störa omgivningen speciellt mycket. I videon berättar han om varför Sandvikenområdet är intressant för bolaget. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Vindkraftsbolaget: Därför är området i Sandviken intressant

Publicerad

De två vindkraftsbolag som vill uppföra Galmsjömyran är inte de enda som vill eller har etablerat vindkraftverk i området.

– Ungefär fem procent av Sverige lämpar sig för vindkraft och det här är ett av områdena, säger Carl Hylander, regionchef på OX2.

OX2 och Njordr ville från början uppföra 40 vindkraftverk, varav en del på andra sidan länsgränsen. Där stoppades planerna av Falu kommun hösten 2021.

Därefter har antal verk bantats i omgångar och nu är det 17 stycken 280 meter höga snurror som man söker tillstånd för.

Vindkraft i Gävleborg

Oro från närboende

Närboende är kritiska och menar att det redan finns många vindkraftverk i närområdet och om Galmsjömyran blir verklighet förändras landskapsbilden till det sämre och det finns en oro för oljud och föroreningar.

Går det inte att hitta platser där ingen störs?

– Inte omöjligt men jag tror att det är väldigt svårt. Det här är en region som behöver el, säger Carl Hylander.

OX2 och Njordr hoppas kunna driftsätta Galmsjömyran år 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet