Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mattias Wärn, vd på Svea Vind Offshore, som säger att de kommer att berätta vilka investerarna är längre fram. Finansexpert Peter Lindberg på Högskolan i Gävle har gått igenom bolagets årsredovisning.

Oklart hur vindkraftparkerna utanför Gävle ska finansieras – hundratals miljoner behövs

Uppdaterad
Publicerad

De omdiskuterade vindkraftsparkerna utanför Gävleborgskusten fick en oväntad vändning när Vänsterpartiet i Gävle bytte fot. Men det är fortfarande oklart vem och vilka som ska investera de hundratals miljoner, troligtvis miljarder, som behövs.

Bolaget bakom ansökan, Svea Vind Offshore, saknar ekonomiska muskler att genomföra projektet men vill inte berätta vilka de tilltänkta investerarna är. SVT Gävleborg har gått igenom årsredovisningen och lät en ekonom på Högskolan i Gävle titta närmare på bolaget.

– De har själva inte en möjlighet att finansiera sådana här stora investeringar. De måste ha externa investerare för att kunna genomföra det, de har själva bara några miljoner i kassan, säger Peter Lindberg, finansieringsexpert på företagekonomi på Högskolan i Gävle, efter att ha gått igenom Svea Vind Offshores senaste årsredovisning.

– Vi har finansierat oss själva i fyra år för att kunna vara oberoende och för att kunna sätta villkor runt projektet och ta ansvar lokalt, säger Svea Vind Offshores vd Mattias Wärn.

Men vilka är investerarna, utländska eller svenska...?

– De är de som vill ta ansvar för framtiden, jag tror att det kommer att bli en blandning. Men jag kommer gladeligen berätta vilka de är när vi kommer till den tiden.

Du kan alltså inte berätta vilka som finns där bakom?

– Jag kan inte säga det just nu, det kan jag berätta om tre år.

Finansieringsexperten Peter Lindberg är skeptisk:

– Det handlar om väldigt stora investeringar och frågan är om det finns några investerare. Även om de inte kan säga vilka investerarna är, borde åtminstone kommunen veta vilka de är. Annars är det direkt oseriöst, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet