Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gävles kommunalråd Åsa Wiklund-Långs syn på den oklara finansieringen av vindkraftsparken. Foto: SVT

Gävles kommunalråd om vindkraftspark: ”Inte vårt bord att ta ställning till finansieringen”

Uppdaterad
Publicerad

Inte heller Gävle kommun vet hur vindkraftparkerna ska finansieras utan det är exploatörens ansvar menar man. Kommunen kan bara ta ställning till att utnyttja sin vetorätt. Det säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

När SVT berättar att Svea Vind Offshore inte själva kan genomföra etableringen av vindkraftsparker utanför Gävleborgskusten menar Åsa Wiklund Lång att det inte är kommunens uppgift att ta ställning till.

– Nej. Vi har bara att ställning till om vi vill utnyttja vårt veto till att säga nej till att mark- och miljödomstolen ska pröva frågan om havsbaserad vindkraft. Vi har inte på vårt bord hur vindkraftsparken ska finansieras, utan det är en fråga för exploatören och de som ska etablera vindkraftsparken, att klara sin finansiering.

Peter Lindberg, finansieringsexpert på företagekonomi på Högskolan i Gävle, tycker att politikerna bör veta vilka som de framtida finansiärerna är.

– Ja, definitivt. Det kan ju inte uteslutas att det finns investerare som backar upp projektet men som in det här läget inte vill gå ut offentligt med det. Men gentemot politikerna kan de rimligen inte vara anonyma. Det handlar om hundratals miljoner, eller miljarder, i investeringar och då måste politikerna veta vilka som kan tänkas finansiera det innan de går till beslut. Annars är det direkt oseriöst, säger Peter Lindberg.

Etableringen av vindkraftsparken Utposten 1 tog under tisdagen en oväntad vändning då Vänsterpartiet bytte sida och motsätter sig planerna. Kommunstyrelsens förslag blir därmed att Gävle kommun ska använda sitt veto mot att planerna blir av.

Frågan avgörs slutgiltigt på kommunfullmäktige i Gävle den 18 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet