Foto: SVT

1 400 vill ha kvar vårdcentralen i Knäred

Publicerad

Vårdcentralen i Knäred har gått från att ha öppet fem dagar i veckan, till att ha öppet fyra. Bara två av de dagarna är vårdcentralen bemannad med läkare, något som har upprört patienterna.

Under tisdagen samlades därför 140 av bygdens invånare tillsammans med representanter från Region Halland och vårdcentralen för att diskutera den framtida möjligheten till vård i området. Bland annat gavs mötesdeltagarna möjlighet att ställa frågor och de lämnade även in en protestlista mot framtida nedskärningar.

– Vi hade 1 415 namn på listorna och vi är nöjda med den biten. Men de ansvariga svarade inte riktigt på frågorna, säger Rolf Åkesson, ordförande i Knäreds hembygdsförening, och en av de som deltog på mötet.

Kan bli en filial

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) var också på plats på mötet.

– Knäredsborna gav uttryck för sin oro att förlora sin vårdcentral och vårdcentralen fick beskriva sin situation. Vi på regionen fick beskriva hur vårdvalet ser ut och de utmaningar vi ser med det, säger hon.

Nu har företaget Helsa, som driver vårdcentralen i Knäred, ansökt om att få omvandla vårdcentralen till en filial eftersom patientunderlaget inte räcker till och därmed påverkar ekonomin.

– Det är något vi ser på många håll i Halland, att vi har vårdcentraler som har filialer på olika orter för att kunna upprätthålla vård i flera delar av länet, säger Mikaela Waltersson.

Svårt att driva

Jessica Hård-Svensson, regionchef på Helsa, menar att alternativet till en filial skulle vara att vårdcentralen helt försvinner från orten.

– Det är väldigt svårt att driva fullskalig vårdcentral i Knäred. Vi vill erbjuda bra service men kanske inte kan ha alla kompetenser alla dagar i veckan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.