30-åringen: ”Tog mig vatten över huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-åring från Falkenbergs kommun som är en av de misstänkta i den så kallade dynamithärvan ville aldrig använda sprängmedlet för att skada någon. Det säger han i en intervju med SVT Nyheter Halland.

Han säger att han köpte dynamiten för att sälja den vidare och för att hjälpa 41-åringen som behövde pengar.

– Det var för att tjäna pengar. Men jag förstod ju att jag inte har de kontakterna som håller på med sådant. Jag tog mig vatten över huvudet, så det blev liggandes i flera månader, säger 30-åringen.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Det var i juli som polisen hittade omkring ett halvt ton sprängmedel i anslutning till en 41-årig mans bostad i Falkenbergs kommun. Och i samband med det hittade polisen också ungefär 50 kilo sprängmedel hemma hos 30-åringen, som i sin tur hade köpt sprängmedlet av 41-åringen.

Parallel till Breivik

Efter det tog spekulationerna i media och på nätet fart. En stor grund till det var att Varbergs tingsrätt av misstag läckt ut stora delar av polisutredningen. Bland annat förhör där ett vittne berättade att 30-åringen sagt att ”han ska bli större än Breivik”.

– Det gjordes kopplingar med Breivik med mera, och att jag skulle spränga en flyktingförläggning.

Hur känns det att man nämner dig i samma mening som Breivik?

– Jag tycker det är hemskt. Det är väl ingen vettig människa som tycker att Breivik har gjort något bra?

Samlar på naziprylar

30-åringen samlar på saker från första och andra världskriget, däribland saker med nazistmotiv. Det ser han som en trolig förklaring till varför han utmålats som en potentiell terrorist.

– Det kan ju vara för att jag har mina grejer här hemma, att jag samlar på prylar från första och andra världskriget. Jag tycker det är kul med historia.

Många medier har kallat dig för ”nazisten”. Hur ser du på det?

– Det är klart att jag har mina åsikter, men mina åsikter har ingenting med mitt brott att göra.

”Tillhör historien”

Kan du förstå att folk blir provocerade av de saker du samlar på?

– Jag tycker inte att man ska bli det. Det tillhör ändå historien. Man ska kunna läsa om allting oavsett vilka grymheter som har skett eller inte.

Rättegången mot 30-åringen och 41-åringen inleds i mitten av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet