Åklagare Gisela Sjövall och Furulundsskolan. Foto: Arkiv

Åklagaren: Fyra personer misstänkta för skolhot

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga killar är skäligen misstänkta för att ha hotat Furulundsskolan via sociala medier. De har förhörts av polis men släppts. Gällande de två andra skolhoten i Halmstad finns det fortfarande ingen misstänkt, trots att tillvägagångssättet är snarlikt i ett av fallen.

Tre skolor i Halmstad har utsatts för hot de senaste dagarna. Polisens utredning är i full gång och vad gäller det första hotet – mot Furulundsskolan – finns nu fyra misstänkta.

– De har förhörts och släppts, men är fortfarande misstänkta för grovt olaga hot, säger åklagaren Gisela Sjövall.

Skolhot i Halmstad

Polisen bedömning är att de fyra personerna inte ska ha förstått allvaret i det som de nu misstänks för.

Killarna är som sagt unga och nära i ålder. Vidare detaljer vill åklagaren inte gå in på i nuläget. Hon vill heller inte uttala sig om vilken relation killarna har till skolan.

Ingen tydlig koppling mellan hoten

Det var i tisdags som skolan hotades via Instagram med hjälp av en bild på en pistol och dagens datum. Dagen efter blev Brunnsåkersskolan i centrala Halmstad hotad, då en lapp lämnades utanför rektorsexpeditionen. Senare under kvällen var det dags för hot nummer tre, denna gång mot Stentorpsskolan via sociala medier. Där valde man att hålla verksamheten stängd under skärtorsdagen.

Kan de fyra misstänkta även kopplas till de två andra skolhoten?

–  Av det som har framkommit hittills är det inte särskilt mycket som tyder på det. Men tillvägagångssättet är snarlikt mellan det första och tredje fallet. Hoten har framförts på liknande sätt, säger Gisela Sjövall.

I de två senare fallen finns inga misstänkta men åklagaren tillägger att det finns spår och olika riktningar som man tänker följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolhot i Halmstad

Mer i ämnet