Foto: SVT

Maxrättegången avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de fem personer som är misstänkta för det grova rånet på Max i Falkenberg i november.

Den sista rättegångsdagen höll åklagaren och de fem advokaterna slutpläderingar. Åklagare Ann-Christin Claesson yrkade på minst åtta års fängelse för försök till mord och grovt rån för den 22-årige man som var anställd på Max.

För de tre andra vuxna yrkade hon på minst fyra års fängelse för grovt rån och för 16-åringen yrkade hon på sluten ungdomsvård i minst ett år.

Maxrånet

– Jag har resonerat som så att i det här brottet så har man olika roller och jag har sett det som att samtliga är gärningsmän i det grova rånet, säger kammaråklagare Ann-Christin Claesson.

”Varit grovt våld”

Det var den första november som Max hamburgerrestaurang i Falkenberg rånades. Personalen överfölls av två maskerade personer med kofot och basebollträ. En av de anställda fick sys med över 40 stygn på nio ställen i huvudet .

– Det våld som har använts är så allvarligt så att det motiverar rubriceringen grovt rån.

”Bevisningen räcker inte”

Alla fem åtalade har erkänt inblandning i varierande grad. Till exempel har 22-åringen som också är misstänkt för försök till mord erkänt rån av normalgraden och en annan 22-åring har erkänt stöld.

Men den 21-åriga kvinnan som var anställd på Max säger att hon bara var med och räknade pengarna.

– Jag tycker väl att bevisningen inte räcker för en fällande dom. Den misstänktas roll har varit så extremt perifer så hon ska inte dömas för det här, varken som gärningsman eller medhjälpare, säger kvinnans advokat Niclas Elison.

”Alla är att anse som gärningsmän”

Men enligt Ann-Christin Claesson är alla skyldiga till grovt rån.

– Även de personer som inte har varit på platsen när själva bottet har utförts menar jag då har deltagit aktivt genom att införskaffa tillhyggen, genom att vara behjälpliga vid transporten av de andra gärningsmännen till och från gärningsplatsen, genom att ta del av rånbyte och bränna kläder efteråt, säger hon och fortsätter:

– Så enligt mitt sätt att se det så är alla att anse som gärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet