Foto: SVT

Fängelsedomarna för Max-rånet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

De dömdes i tingsrätten för rånet mot Maxrestaurangen i Falkenberg. En av dem, en 22-årig man dömdes även för mordförsök. Nu överklagas domarna till hovrätten.

Den 18 maj var sista dagen att överklaga domarna i det så kallade Maxmålet vid Varbergs tingsrätt.

Fyra av fem dömda väljer att överklaga sina fängelsedomar till hovrätten. Samtliga yrkar på en annan brottsrubricering och hoppas därmed på mildare domar eller att frias.

Den femte tingsrättsdomen gällde en 16-åring som överlämnades till sociala myndigheter och den domen överklagas inte.

Åklagaren överklagar också

Även åklagaren Ann-Christin Claesson väljer att överklaga domarna.

– Jag gör bedömningen att det finns utrymme för straffskärpning, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Hon säger samtidigt att om inte de som dömdes i tingsrätten för rånet valt att överklaga hade hon kunnat nöja sig med tingsrättens domar.

– Jag var inte helt nöjd med domarna men jag hade kunnat acceptera dem, säger Ann-Christin Claesson.

Vill ha ändrad brottsrubricering

Den 22-årige man som dömdes till nio års fängelse för grovt rån och mordförsök skriver i sitt yrkande till hovrätten att åtalen för mordförsök ska ogillas och att han endast ska dömas till rån av normalgraden, vilket skulle ge ett väsentligt lägre fängelsestraff.

Han vill även minska det skadestånd på totalt 155.000 kronor som blev utdömt i tingsrätten till de två anställda som misshandlades.

Nämner offrets skador

I sin överklagan skriver 22-åringens advokat såhär angående åtalspunkten mordförsök:

De skador som kunnat konstateras på huvudet/ansiktet är krossår och inga frakturer vilket med säkerhet varit fallet vid en direkt träff med kofoten mot huvudet/ansiktet. Det har inte kunnat konstateras några skador någonstans på målsäganden som ger stöd för slag med ”käften” på kofoten.

De allvarligaste skadorna finns på armar och händer, i form av frakturer och avvärjningsskador. Det kan dock ej konstateras om skadorna uppkommit genom försök till avvärjning mot slag riktade mot bålen eller mot huvudet.

Någon av målsägandens skador kan också ha uppkommit vid fall mot föremål i det utrymma där misshandeln har skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maxrånet

Mer i ämnet