Foto: SVT

Dom i Max-rånet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åriga kvinna som dömdes till tre års fängelse för rån överklagar nu sin dom till hovrätten.
– Rent juridiskt kan hon omöjligen bli fälld för rån om hon räknar pengar, säger hennes advokat Niclas Elison till SVT Nyheter Halland.

Enligt Niclas Elison är det inte styrkt i målet att hon tillsammans med och i samförstånd med någon av de andra deltagit vid rånet. Han lyfter fram det som den 21-åriga och tidigare Max-anställda kvinnan sagt hela tiden.

– Det började som ett skämt och hon har aldrig förstått allvaret i det här. Hon var med och räknade pengarna efteråt och hon fattar precis vad det är för pengar men hon har bara räknat, säger Niclas Elison.

Rånbytet på närmare 50.000 kronor i kontanter ska bland annat ha använts till att köpa kläder och en hund. Men enligt Niclas Elison har hans klient inte köpt någonting för pengarna.

– Hon skulle ju kunna bli dömd för häleri om hon använt pengarna men det har hon inte. Inställningen är att hon ska frikännas helt, säger Niclas Elison.

”Chockad och bestört”

Enligt överklagan vill kvinnan att åtalet ogillas eller att påföljden mildras. Kvinnan arbetade på hamburgerrestaurangen vid tidpunkten och låtsades att hon blev rånad enligt tingsrättsdomen.

Hon dömdes till tre års fängelse. Tingsrätten menar att det inte råder någon tvekan om hennes inblandning och skriver i domen att ”hennes medverkan har varit en förutsättning för rånet”.

Hur reagerade hon på domen?

– Hon blev chockad och bestört och det är väl självklart när man döms till tre års fängelse, säger Niclas Elison.

Var arbetsledare

Det var den 21-åriga kvinnan som var arbetsledare vid tillfället och kunde därigenom se till att det fanns tillräckligt med kontanter och styra hur de två andra anställda skulle agera, enligt domen i tingsrätten.

Totalt fem personer dömdes för grovt rån eller rån mot Max hamburgerrestaurang vid E6 i Falkenberg natten till den 1 november. Tillsammans kom de alltså över närmare 50.000 kronor i kontanter och efter sig lämnade de bland annat två Max-anställda kvinnor som fått ta emot flera slag med en kofot respektive ett brännbollsträ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maxrånet

Mer i ämnet