Åklagaren kräver 12 års fängelse för attacken på Peder skrivares skola i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Uppsåtet var att döda elever och lärare vid yxattacken på Peder skrivares skola i Varberg. Det hävdar åklagaren när han vid rättegångens sista dag yrkar på tolv års fängelse för den misstänkte gärningsmannen. Men nu hänger allt på den rättspsykiatriska utredningen.

Vid rättegångens elfte dag har både åklagare och försvarsadvokat lagt fram hur de tycker att domstolen ska döma.

”Uppsåtet var att döda”

Först ut var åklagaren Henrik Kindlund som yrkar på att den 26-årige mannen ska dömas till tolv års fängelse för mordförsök, grov mordbrand och försök till grov mordbrand.

Attacken mot Peder Skrivares skola

– Det är styrkt att mannen velat genomföra ett dåd på skolan och att uppsåtet var att döda ett antal elever och lärare, säger åklagaren Henrik Kindlund. 

Han pekar framförallt på att det framgår av de handskrivna lappar som hittats i den misstänkte mannens lägenhet efter att han greps.

Om domstolen bedömer att det inte kan räknas som mordförsök anser åklagaren ändå att minimistraffet ska ligga på sex års fängelse.

Totalt yrkas också på skadestånd på nästan 1,4 miljoner kronor till 13 av de 17 målsägandena.

Försvarsadvokaten: ”Åtalet uppförstorat”

Försvarsadvokaten  Gunilla Johansson menar att mannen ska dömas för skadegörelse och olaga hot och att de drygt tio månader han redan suttit i häkte är straff nog.

– Åtalet känns oerhört uppförstorat, säger hon och yrkar på att han ska släppas på fri fot i väntan på dom.

Rättspsykiatriskt utredning

Men vilket straff det kan bli för den misstänkte gärningsmannen hänger helt på vad som kommer fram i den rättspsykiatriska utredning som Varbergs tingsrätt i dag också beslutade ska göras. Det var ett beslut som mottogs med lättnad av den misstänkte själv:

– Jag har längtat efter det, sa han i rättssalen.

När utredningen är färdig ska rättegången återupptas den 18 januari innan det kan bli en fråga om fängelse eller vård.

En elev skadades vid attacken

Det var den 28 januari som den 26-årige mannen först startade en brand i ett soprum i centrala Varberg och sedan gick in på gymnasieskolan beväpnad med yxa, kniv och molotovcocktails.

En elev skadades på handen av ett yxslag innan mannen självmant lämnade skolan och senare greps på Håstens torg i Varberg.

Hur åklagare och försvarsadvokat yrkade sista rättegångsdagen hör du i klippet ovan.

Attacken på Peder skrivares skola – så här ska det ha gått till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet