Är två meters avstånd rimligt i skolan? Se varför huvudskyddsombudet Sten Hagberg tycker det och varför skolchefen i Varbergs kommun inte tycker det. Foto: Dennis Franco/ SVT

Så kan Arbetsmiljöverkets krav på två meters avstånd påverka höstterminen i Varbergs skolor

Uppdaterad
Publicerad

Munskydd, utomhuslektioner eller återgång till distansundervisning. Så kan höstterminen påverkas om Arbetsmiljöverket går vidare med sitt krav på två meters avstånd i Varbergs skolor. Rätt, tycker lärarnas huvudskyddsombud. Fel, tycker skolchefen.

Se dem förklara varför de tycker så olika.

– Två meters avstånd är högst relevant, säger Sten Hagberg, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Varberg.

Det var han som under vårteminen gjorde en anmälan om trängsel på kommunens skola.

Coronaviruset i Halland

Den har lett till att Arbetsmiljöverket överväger att ställa krav på två meters avstånd ”i alla situationer och arbetsmoment i skolans lokaler”.

– Två meter är det som vi utgått ifrån på andra arbetsplatser under pandemin och som grundar sig på WHO:s rekommendation. Vi ville hålla fanan högt för att det inte ska vara sämre arbetsmiljö i skolan än på andra arbetsplatser, säger Barbro Nilsson, handläggare på Arbetsmiljöverket, som i övrigt inte vill kommentera ärendet innan beslut tagits.

Kan påverka skolor i hela Sverige

När skolorna börjar nästa vecka är ärendet fortfarande inte avgjort. Varbergs kommun har fram till 20 augusti att lämna synpunkter, därefter tar Arbetsmiljöverket beslut.

Blir tvåmetersregeln verklighet kan det bli stora konsekvenser för skolorna under höstterminen, inte bara i Varberg, utan hela Sverige, bedömer skolchefen Carina Uvenfeldt.

I videoklippet berättar huvudskyddsombudet Sten Hagberg varför han tycker att två meters avstånd i skolorna är högst relevant vid skolstarten och skolchefen Carina Uvenfeldt varför hon är emot det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet