Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Neamat Albayati åker tillbaka till Spenshult flera dagar i veckan för att stötta de boende. Här berättar hon varför. Foto: SVT

Asylsökande Neamat stöttar boende på Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Neamat Albayati bodde tidigare på asylboendet Spenshult – nu ägnar hon en stor del av sin tid åt engagemanget för andra om bor där.
– Jag vill hjälpa kvinnor som nyligen kommit till Sverige, från olika länder så att de får veta vilka rättigheter de har, säger hon.

Neamat Albayati och hennes familj väntar fortfarande på asyl själva, men bor nu i en egen lägenhet. Men hon åker fortfarande till Spenshult flera gånger i veckan för att ordna aktiviteter och stötta personer som bor där.

– Det är jättesvårt att bara vänta. När vi som söker asyl kommer till Sverige har vi alla stora drömmar. Men efter ett år eller två års väntan så blir man sjuk psykologiskt, i själen, säger Neamat Albayati.

Ordnar aktiviteter

Aktiviteterna ordnar hon genom sin förening ”Tillsammans i Sverige” och andra organisationer som Röda Korset och Svenska Kyrkan. Hon ordnar även aktiviteter för asylsökande på andra ställen i Halland och menar att långa asylprocesser gör att många tappar hoppet och därför behöver hjälp att aktivera sig.

– Man kan inte planera sitt liv, vad man ska göra i morgon eller nästa år, det enda man gör är att vänta på uppehållstillstånd, säger hon.

Följ med Neamat Albayati till Spenshult i klippet ovan och hör henne berätta hur hon får ork att engagera sig medan hon själv väntar på asyl. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnor på Spenshult

Mer i ämnet