Kvinnan blev svårt misshandlad av sin kollega. Foto: SVT

Avgörande dom i Maxrånet i dag

Uppdaterad
Publicerad

Mannen slog så hårt att hennes armar bröts, och slagen från kofoten började till slut kännas som dunkar. Hon förberedde sig på att dö. I dag får den Max-anställda kvinnan svar på om hennes 22-årige kollega döms för mordförsök.

Klockan 14.00 på onsdagen kommer domen från Varbergs tingsrätt. Då får de två kvinnor, som ska ha blivit attackerade med en kofot respektive ett brännbollsträ, reda på vad deras misstänkta förövare får för straff.

Nekade slag mot huvudet

Totalt står fem personer åtalade för grovt rån och en av dem, en 22-årig man från Halmstad, står dessutom åtalad för mordförsök. Samtliga har erkänt olika grader av inblandning i rånet men nekar till att det skulle vara grovt.

Maxrånet

Den 22-årige man som är anställd av Max och som ska ha misshandlat sin kvinnliga kollega med en kofot under rånet, nekade under rättegången till att han slagit henne i huvudet. Samtidigt visade den rättsmedicinska undersökningen att kvinnan fått sys med 40 stygn på nio olika ställen på huvudet.

– Det haglade slag och så stannar han upp och kollar på den vassa kanten på kofoten och vrider och när han känner sig nöjd börjar han slå igen. Och någonstans där får jag känslan att ”nu dör jag”, konstigt nog en ganska rofylld känsla, berättade kvinnan under rättegången.

Försökte ta skydd

Under kofotsattacken ska kvinnan ha försökt ta skydd bakom en vagn i restaurangens diskutrymme och försökt värja slagen med sina armar liggandes på rygg. Trots att den misstänkte mannen under förhandlingarnas andra dag i Varbergs tingsrätt pressades med frågor från åklagare och målsägandebiträde sade han sig inte kunna förstå hur hans kollega fått skador på huvudet.

– Jag har faktiskt ingen förklaring, det ligger massa saker där. Diskmaskinen står ju där, den är ju av rostfritt stål, kanten där kanske, gissar 22-åringen.

Målsägandebiträdet: 40 stygn fördelade på nio olika sår?

– Det tycker jag också är lite konstigt, jag är chockad faktiskt.

Målsägandebiträdet: Kan det vara så att kofoten har träffat i huvudet?

– Det tror jag inte.

Opererade in metallplattor i armarna

Förutom stygnen i huvudet ska kvinnan ha blivit opererad med metallplattor i båda armarna. Tre gånger opererades hon, varav en operation tog elva timmar. Den operationen fick senare göras om.

– Slagen började bara kännas som dunkar i huvudet. Det kändes som en hel evighet. Jag kände inte mycket smärta alls just då. Det handlade bara om att överleva. Att stå ut, sa kvinnan under rättegången när hon försökte beskriva sitt tillstånd under våldet.

De fem som misstänks ha rånat Max vid E6 i Falkenberg fick med sig ett byte på knappt 50.000 kronor. Pengarna spenderades bland annat på kläder och på en hund.

De står inför rätta:

  • A. Kvinna, 21 år. Anställd på Max-restaurangen och i tjänst under rånkvällen. Hon ska ha låtsats bli rånad precis som kollegorna, men i själva verket hjälpt till. Erkänner visss inblandning, men förnekar grovt rån. Släpptes nyligen ur häktet.
  • B. Man, 22 år. Anställd på Max-restaurangen. Det ska ha varit han som slog sin kollega så brutalt med kofot att han förutom för grovt rån även riskerar att dömas för försök till mord. Polisen riktade tidigt misstankar mot mannen eftersom han tidigare misstänks ha stulit pengar på jobbet och blivit varnad flera gånger. Erkänner rån, och att han slagit en kvinna med kofot, men aldrig mot hennes huvud. Därför nekar han till mordförsök. Sitter häktad i väntan på dom.
  • C. Man, 16 år. Var med i restaurangen och misstänks ha slagit en anställd med basebollträ. Medger rån, men nekar till att att slagit. Omhändertagen enligt lagen om vård av unga.
  • D. Man, 22 år. Var också med inne i restaurangen vid rånet, men misstänks inte ha utövat något våld. Han ska ha varit den som tagit hand om pengarna. Nekar till grovt rån, vill att det ska rubriceras som stöld. Sitter häktad i väntan på dom.
  • E. Kvinna, 21 år. Bästa kompis med den andra kvinnan i sällskapet. Hon ska ha varit med i förberedelserna genom planläggning och inköp av kofot och basebollträ, var dock aldrig inne i restaurangen under rånet. Erkänner delaktighet. Släpptes nyligen ur häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet