Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen

Avtal om moskétomt prövas av kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det tilltänkta moskébygget i Fyllinge bromsas upp av ytterligare en rättslig prövning. Kammarätten kommer nu att granska markavtalet mellan Islamiska barn- och kulturföreningen och Halmstads kommun.

En bit mark i Fyllinge i Halmstad är vigd åt Islamiska barn- och kulturföreningen genom ett avtal mellan föreningen och kommunen. Föreningen vill bygga en moské på marken.

Det tänkta moskébygget har väckt opinion hos bland andra Sverigedemokraterna som vill att Halmstads invånare ska få folkomrösta i frågan. En av orsakerna är att marken anses vara historisk eftersom slaget vid Fyllebro ska ha ägt rum i området 1676.

Dessutom har själva markavtalet granskats av förvaltningsrätten eftersom några privatpersoner anser att det är felaktigt upprättat, och att det strider mot kommunallagen.

Detta eftersom avtalet slöts på kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. De klagande menade att beslutet är så viktigt för kommunens invånare att det borde fattas i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Förvaltningsrätten såg inga felaktigheter

Förvaltningsrätten ansåg dock att det inte fanns några felaktigheter i avtalet och avslog överklagandet.

Men saken togs vidare till kammarrätten i Göteborg vilken nu har beslutat att pröva frågan.

– Vi är nöjda med det men det är inte slut än. Men det gläder oss att kammarrätten tagit upp ärendet, säger Fabio Ishaq (SD), en av flera som ligger bakom överklagandet.

”Analysera handlingarna”

Halmstads kommun kan i det här skedet inte kommentera eller utveckla hur man kommer att bemöta kammarrättens beslut om prövningstillsånd.

– Vi håller på att analysera handlingarna och kommer att göra en bedömning efter det, säger Mats Wallmark, kommunjurist.

Kommunen har nu fram till den 19 april på sig att återkomma till kammarrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.