Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen

Bygglov för moské i Fyllinge beviljas inte

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska barn- och kulturföreningen beviljas inte bygglov för den tilltänkta moskén i Halmstad. Att uppföra en religiös samlingslokal på den avsedda tomten är inte förenligt med gällande detaljplan. Detta trots att kommunen reserverat mark åt föreningen i syfte att den ska bygga just en moské.

Frågan om den bit mark i Fyllinge i Halmstads utkant som genom ett reservationsavtal vigts åt Islamiska barn- och kulturföreningen har länge bubblat i både rättsliga instanser och den kommunala byråkratin.

Reservationsavtalet mellan kommunen och föreningen skrevs 2015, men började gälla först i mars 2017 efter att kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott godkänt avtalet.

Efter det har föreningen ansökt om bygglov för moskén, ett bygglov som alltså kommunen inte beviljar eftersom den religiösa samlingslokalen strider mot rådande detaljplan, vilket Hallandsposten var först med att berätta.

– I dagsläget ser vi inga möjligheter att bevilja bygglov på den platsen eftersom detaljplanen inte medger det, säger Ingegerd Persson, bygglovschef, Halmstads kommun.

Än så länge har dock inte något formellt beslut om bygglovet fattats av byggnadsnämnden.

Avtal prövas av kammarrätten

Vidare har själva markavtalet granskats av förvaltningsrätten eftersom några privatpersoner anser att det är felaktigt upprättat, och att det strider mot kommunallagen.

Detta eftersom avtalet slöts på kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. De klagande menade att beslutet är så viktigt för kommunens invånare att det borde fattas i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Förvaltningsrätten såg dock inga felaktigheter med avtalet, men just nu prövas det av kammarätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.